Oregon Pine Wood roeiriemen

roeiriemen vikingschip dorestat

Tijdens het roeiseizoen 2022 brak één van de 12 Grenen riemen die tijdens de bouw van het schip zijn gemaakt. Bij de roei activiteiten tijdens de Hanzedagen in Deventer, april 2023, braken nog eens twee roeiriemen. Door de aanwas van de nieuwe roeiers in het seizoen 2023 was er ineens een tekort aan riemen.

Houtsoort

Om breuk in de toekomst te voorkomen werd op internet gezocht naar een houtsoort welke betaalbaar en sterk genoeg is om nieuwe riemen van te maken. Oriëntatie bij van Vliet Duurzaamhout in Cothen bracht een oplossing. We gaan drie planken van 500x15x5 cm van Douglas hout verlijmen en daar een proefriem uit maken. Daarna beslissen we of we er nog meer gaan maken.

Tussenoplossing

In de tussentijd zaten we met een tekort aan roeiriemen. Een van de roeiers tipte dat er op Marktplaats tweedehands zeesloepriemen met de juiste lengte werden aangeboden. Nadat een kanotrailer was geregeld en opgehaald, om de riemen te vervoeren, reden drie man op 12 mei naar Mijdrecht. In Mijdrecht bleken de Oregon Pine Wood riemen tussen de 420 en 450 cm lang te zijn. Buiten het verschil in lengte is er ook een verschil in gewicht. De riemen werden goedgekeurd en opgeladen om vervoerd te worden richting Wijk bij Duurstede.

‘Nieuwe’ riemen

De Oregon Pine Wood roeiriemen liggen in het onderste gedeelte van het rek bij Pisano. Zo snel als mogelijk zullen met branders en schuurwerk, ze zijn rood geverfd, drie riemen gereed gemaakt worden voor gebruik. Het streven is om zo snel als mogelijk weer met 12 roeiers te kunnen roeien. 

Opknappen

De Oregon Pine Wood roeiriemen zijn rond. Er zal voor het behoud een leren manchette om de riemen moeten komen om schade, door contact met de stalen dol, zoveel mogelijk te voorkomen. In de loop van het jaar zullen bij voldoende tijd en vrijwilligers de overige riemen worden ingekort tot dezelfde lengte en zullen ze van de verf worden ontdaan.Tevens zullen alle riemen, Grenen en Oregon Pine Wood, op de kopse kant worden voorzien van een nummer. Hierdoor zullen de roeiers ‘hun’ favoriete riem makkelijk kunnen herkennen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*