Van Skuldelev 3 naar Dorestat-1

Hieronder het lijnenplan van het schip dat gebruikt werd als basis voor de Dorestat-1. Het is de Skuldelev 3, de Roar Ege, een handelsschip dat gevonden is in de haveningang bij de plaats Skuldelev in Denemarken en dat nu in het Vikingschipmuseum in Roskilde ligt. Dit soort schepen heeft in de vroeg-middeleeuwse jaren veelvuldig Dorestad bezocht om handel te drijven. De Skuldelev 3 is gebouwd rond 1100 en is dus zelf nooit in Dorestad geweest. Het laat wel zien hoe de schepen er in die tijd ongeveer uitzagen. Het uitgangspunt was dus niet het bouwen van een exacte kopie van de Skuldelev 3 maar het bouwen van een handelsschip, de Dorestat-1, op basis van de afmetingen daarvan. Zo heeft de “Stichting Wijkse Projecten” (die het schip heeft gebouwd) de bewoners en bezoekers van de regio Wijk bij Duurstede een goede indruk gegeven van de Vikingschepen die in de glorietijd van Dorestad hier aanlegden.​

Technische uitgangspunten voor de bouw van het schip: lengte: 14 mtr., breedte 3,30 mtr., diepgang 0,90 cm., mast 9.30 mtr., mastbasis 0,90 cm., zeil 45 m2, roeispanen 5 paar. Het schip is volledig van eikenhout overnaads gebouwd. Om ook te laten zien hoe een oorlogsschip er zo ongeveer uitzag kan het straks worden uitgebreid met een drakenkop, schilden aan de zijkanten en bankjes voor de roeiers. Verdere kenmerken: gesmede zwarte spijkers (onderlinge afstand 0,10 mtr.), gebreeuwd, afstand tussen de spanten 0,90 mtr., spanten aan de zijwanten gezet met houten deuvels, dikte van de zijwanten 2,0 tot 2,4 cm. Het schip werd op ware grootte gebouwd.

Veel gegevens

Het voorbeeld van de Skuldelev 3 is gekozen omdat van dat schip veel gegevens bekend zijn. Linksonder het lijnenplan met in het donker de resten die zijn teruggevonden bij de opgravingen. Zo’n 75% van het schip is in redelijk tot goede staat teruggevonden. Er staat veel van het schip op tekening en bovendien is er een boek verschenen over de bouw van een exacte kopie van het schip. Allemaal informatiebronnen op basis waarvan de “Stichting Wijkse Projecten’, met de nodige aanpassingen omdat tijden, technieken en materialen in de loop van vele eeuwen nu eenmaal veranderen, de Dorestat-1 bouwden.